Χριστουγεννιάτικο δείπνο: συνταγές για τέλεια Χριστούγεννα

on

Ολοκληρώθηκε στις45 λεπτά συν χρόνος μαγειρέματος 3:45 ώρες

Ανά μερίδα Ενέργεια: 735 kcal, πρωτεΐνη: 52 g, λίπος: 56 g

Η ψητή χήνα σας θα είναι υπέροχα ζουμερή στο εσωτερικό και τραγανή στο εξωτερικό. 
Η τέλεια συνταγή για τη χήνα σας και συμβουλές για το πώς είστε εγγυημένοι να πετύχετε.

συστατικά

Για 8 Μερίδες

1 Χήνα (5-6 κιλά, έτοιμο για ψητό)

1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 Ευγενής γλυκιά σκόνη πάπρικας

2 Μήλα

2 Κρεμμύδια

2 Μπαστούνια από σέλινο

3 Θυμάρι μίσχοι

3 Φασκόμηλοι μίσχοι

παρασκευή

  1.  Τρίψτε τη χήνα με αλάτι και πάπρικα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε εντόσθιο και λαιμό για μια σάλτσα (βλ. Συμβουλή και συνταγή παρακάτω).
  2.  Για τη γέμιση, κόψτε τα μήλα, τα κρεμμύδια και το σέλινο σε μικρά κομμάτια. Κόψτε περίπου το θυμάρι, το φασκόμηλο και το mugwort. Ανακατέψτε τα μήλα, τα λαχανικά και τα βότανα και γεμίστε τη χήνα μαζί τους. Κλείστε το άνοιγμα της κοιλιακής κοιλότητας με ξύλινα σουβλάκια και στερεώστε με σπάγγο κουζίνας. Δέστε τα κλαμπ χαλαρά για να μην τα κάψουν.
  3.  Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς (η εστία αερίου στη ρύθμιση 2-3, δεν συνιστάται η μεταφορά) Τοποθετήστε το στήθος της χήνας προς τα κάτω σε μια κατσαρόλα με χυμό, ρίξτε 200 ml νερού, μαγειρέψτε στην 1η σχάρα από το κάτω μέρος για 45 λεπτά.
  4. Γυρίστε τη χήνα και τελειώστε το μαγείρεμα για 3 ώρες στους 180 βαθμούς, ρίχνοντας συνολικά 600 ml ελαφρού αλατισμένου νερού ξανά και ξανά. Στα μισά του χρόνου μαγειρέματος, αδειάστε το τηγάνισμα και τυχόν υπερβολικό λίπος και συλλέξτε έτσι ώστε το ταψί να μην ξεχειλίζει. 15 λεπτά πριν από το τέλος του χρόνου μαγειρέματος, αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220 βαθμούς (επίπεδο υγραερίου 3–4).
  5. Αφαιρέστε τη χήνα, ρίξτε το υπόλοιπο απόθεμα και λίπος στο υγρό που έχει ήδη συλλεχθεί και διαχωρίστε το απόθεμα από το λίπος χρησιμοποιώντας ένα δοχείο λίπους, απορρίψτε το λίπος. Κρατήστε τη χήνα ζεστή στο φούρνο στους 140 βαθμούς Κελσίου (σόμπα αερίου στο επίπεδο 1). Για τη σάλτσα: Φέρτε το απόθεμα με την προετοιμασμένη σάλτσα χήνας (δείτε τη συνταγή της σάλτσας χήνας) μέχρι να βράσει και κόψτε τη χήνα με τη βοήθεια ενός σετ γλυπτικής. Ταιριάζει καλά με ζυμαρικά και κόκκινο λάχανο. Μην σερβίρετε τη γέμιση – απλώς προσθέτει γεύση.

ΥΠΟΔΕΙΞΗ Μια συμβουλή εκ των προτέρων: Εάν θέλετε να φτιάξετε μια σάλτσα από τη χήνα, πρέπει να αρχίσετε να την προετοιμάζετε, καθώς θα χρειαστείτε το φούρνο για αυτό (δείτε τη συνταγή της σάλτσας χήνας παρακάτω).
Η τέλεια χήνα διακοπών θα πρέπει να έχει σταθερή σάρκα και ομοιόμορφο ελαφρύ, απαλό δέρμα. Μερικές φορές μερικές πέτρες μπορούν ακόμα να κολλήσουν στο δέρμα. Μετά από μισή ώρα στο φούρνο, το δέρμα έχει σφίξει και μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε τα πέλματα με τα τσιμπιδάκια.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s